Πολυμέσα Οδηγός χρήσης
© Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονομασίες Microsoft και Windows είναι σήματα κατατεθέντα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες της HP είναι αυτές που ορίζονται στις ρητές δηλώσεις εγγύησης που συνοδεύουν αυτά τα προϊόντα και αυτές τις υπηρεσίες. Τίποτα από όσα αναφέρονται στο παρόν δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόσθετη εγγύηση.
Σημείωση για το προϊόν Αυτός ο οδηγός χρήσης περιγράφει ειτουργίες που είναι κοινές στα περισσότερα μοντέλα. Ορισμένες λειτουργίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στο δικό σας υπολογιστή.
iv Σημείωση για το προϊόν ELWW
Πίνακας περιεχομένων 1 Λειτουργίες πολυμέσων Στοιχεία πολυμέσων ............................................................................................................................. 1 Ρύθμιση έντασης ήχου ......................................................................................................................... 3 Δημιουργία ή εγγραφή CD ή DVD ........................................................................................................
vi ELWW
1 Λειτουργίες πολυμέσων Ο υπολογιστής σας περιλαμβάνει λειτουργίες πολυμέσων που σας δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε μουσική και να προβάλλετε φωτογραφίες και βίντεο.
Στοιχείο Περιγραφή (1) Πραγματοποιούν εγγραφή ήχου. Εσωτερικά μικρόφωνα (2) (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ορισμένα μοντέλα έχουν ένα εσωτερικό μικρόφωνο. (2) Κάμερα web της ΗΡ (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Πραγματοποιεί εγγραφή ήχου και βίντεο και λήψη φωτογραφιών. (3) Ηχεία (2) Πραγματοποιούν αναπαραγωγή του ήχου. (4) Υποδοχή για έξοδο ήχου (ακουστικών) Παράγει ήχο όταν γίνεται σύνδεση σε προαιρετικά ενεργά στερεοφωνικά ηχεία, ακουστικά, ακουστικά αυτιών ή ακουστικά με μικρόφωνο.
Ρύθμιση έντασης ήχου Για να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου, χρησιμοποιήστε ένα από τα παρακάτω στοιχεία ελέγχου: ● ● Κουμπιά έντασης υπολογιστή (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα): ◦ Για αποκοπή ή επαναφορά του ήχου, πατήστε το κουμπί αποκοπής ήχου (1). ◦ Για να μειώσετε την ένταση του ήχου, σύρετε το δάκτυλό σας πάνω στη ζώνη κύλισης έντασης (2) από τα δεξιά προς τα αριστερά. ◦ Για να αυξήσετε την ένταση του ήχου, σύρετε το δάκτυλό σας πάνω στη ζώνη κύλισης έντασης (2) από τα αριστερά προς τα δεξιά.
Δημιουργία ή εγγραφή CD ή DVD Εάν η μονάδα οπτικού δίσκου του υπολογιστή σας είναι μονάδα οπτικού δίσκου CD-RW, DVD-RW ή DVD±RW, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λογισμικό, όπως το Windows Media Player, για να εγγράψετε αρχεία δεδομένων και μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων μουσικής MP3 και WAV. Για να εγγράψετε αρχεία βίντεο σε CD ή DVD, χρησιμοποιήστε το MyDVD.
2 Λογισμικό πολυμέσων Ο υπολογιστής σας περιλαμβάνει προεγκατεστημένο λογισμικό πολυμέσων που σας δίνει τη δυνατότητα να ακούτε μουσική και να προβάλλετε φωτογραφίες και βίντεο. Η παρακάτω ενότητα περιγράφει λεπτομερώς πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο προεγκατεστημένο λογισμικό.
3 Ήχος Ο υπολογιστής σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε διάφορες λειτουργίες ήχου: ● Αναπαραγωγή μουσικής με τα ηχεία του υπολογιστή ή/και συνδεδεμένα εξωτερικά ηχεία ● Εγγραφή ήχου με το εσωτερικό μικρόφωνο ή με σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου ● Λήψη μουσικής από το Internet ● Δημιουργία παρουσιάσεων πολυμέσων με ήχο και εικόνες ● Μετάδοση ήχου και εικόνων με προγράμματα άμεσων μηνυμάτων ● Ροή ήχου (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) ● Δημιουργία ή εγγραφή CD ήχου Σύνδεση εξωτερικών συσκευών
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Για βέλτιστα αποτελέσματα κατά την εγγραφή, μιλήστε απευθείας στο μικρόφωνο και πραγματοποιήστε την εγγραφή σε περιβάλλον χωρίς θόρυβο. ▲ ELWW Για να επιβεβαιώσετε ή να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ήχου του υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Ήχος στη γραμμή εργασιών ή επιλέξτε Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Ήχος.
4 Βίντεο Ο υπολογιστής σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε διάφορες λειτουργίες βίντεο: ● Παιχνίδια μέσω Internet ● Επεξεργασία εικόνων και βίντεο για τη δημιουργία παρουσιάσεων ● Σύνδεση εξωτερικών συσκευών βίντεο Σύνδεση προαιρετικής εξωτερικής οθόνης ή συσκευής προβολής Η θύρα εξωτερικής οθόνης χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μια εξωτερικής συσκευής απεικόνισης, όπως μια εξωτερική οθόνη ή μια συσκευή προβολής, με τον υπολογιστή.
Σύνδεση προαιρετικής συσκευής S-Video Η υποδοχή εξόδου S-Video 4 ακίδων χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του υπολογιστή σε προαιρετική συσκευή S-Video, όπως τηλεόραση, συσκευή βίντεο (VCR), φορητή βιντεοκάμερα, συσκευή προβολής ή κάρτα εγγραφής βίντεο. Για τη μετάδοση σημάτων εικόνας μέσω της υποδοχής εξόδου S-Video, χρειάζεστε ένα τυποποιημένο καλώδιο S-Video που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών.
5 Κάμερα web της ΗΡ (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Ο υπολογιστής σας μπορεί να περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη κάμερα web, η οποία βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Με το προεγκατεστημένο λογισμικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα web για να βγάλετε φωτογραφίες, να καταγράψετε βίντεο ή να κάνετε ηχογραφήσεις. Μπορείτε να προεπισκοπήσετε τη φωτογραφία, την εγγραφή βίντεο ή την ηχογράφηση και να την αποθηκεύσετε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.
Ρύθμιση προτιμήσεων κάμερας web Μπορείτε να ρυθμίσετε τις προτιμήσεις της κάμερας web, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ● Φωτεινότητα—Ελέγχει την ποσότητα φωτός που ενσωματώνεται στην εικόνα. Εάν αυξήσετε την τιμή της φωτεινότητας, η εικόνα θα γίνει πιο φωτεινή. Εάν μειώσετε την τιμή αυτή, η εικόνα θα γίνει πιο σκοτεινή. ● Αντίθεση—Ελέγχει τη διαφορά μεταξύ φωτεινότερων και σκοτεινότερων περιοχών της εικόνας. Εάν αυξήσετε την τιμή της αντίθεσης, η εικόνα θα γίνει πιο έντονη.
Υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές εστίασης: ● Normal (Κανονική)—Η προεπιλεγμένη ρύθμιση, κατάλληλη για κανονικές φωτογραφίες. Η εμβέλεια αυτή εκτείνεται από αρκετά μέτρα έως και το άπειρο μπροστά από το φακό. ● Macro (Μάκρο)—Η ρύθμιση για τη λήψη φωτογραφιών και την εγγραφή βίντεο σε πολύ κοντινή απόσταση (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα). ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η λειτουργία ανάγνωσης καρτών Bizcard (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) λειτουργέι με τη ρύθμιση μάκρο.
6 Αντιμετώπιση προβλημάτων Η παρακάτω ενότητα περιγράφει αρκετά συνηθισμένα προβλήματα και τις λύσεις τους. Η θήκη οπτικού δίσκου δεν ανοίγει για να αφαιρέσω ένα CD ή DVD 1. Τοποθετήστε την άκρη ενός συνδετήρα (1) στην υποδοχή ασφαλείας στην πρόσοψη της μονάδας δίσκου. 2. Σπρώξτε ελαφρά το συνδετήρα έως ότου απελευθερωθεί η θήκη δίσκου, και στη συνέχεια τραβήξτε τη θήκη προς τα έξω (2) μέχρι να σταματήσει. 3.
Για να ελέγξετε τη συσκευή και τα προγράμματα οδήγησης στη Διαχείριση Συσκευών, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 1. Αφαιρέστε τυχόν δίσκους από τη μονάδα οπτικού δίσκου. 2. Επιλέξτε Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Σύστημα και Συντήρηση > Διαχείριση Συσκευών. Εάν σας ζητηθεί από τη λειτουργία «Έλεγχος λογαριασμού χρήστη», κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια. 3.
Δεν γίνεται αναπαραγωγή ενός δίσκου ● Πριν από την αναπαραγωγή ενός CD ή DVD, αποθηκεύστε την εργασία σας και κλείστε όλα τα ανοιχτά προγράμματα. ● Πριν από την αναπαραγωγή CD ή DVD, αποσυνδεθείτε από το Internet. ● Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το δίσκο. ● Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος είναι καθαρός. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε το δίσκο με φιλτραρισμένο νερό και ένα πανί χωρίς χνούδια. Σκουπίστε το δίσκο από το κέντρο προς τα έξω. ● Ελέγξτε το δίσκο για γρατσουνιές.
Μια ταινία DVD δεν προβάλλεται σε εξωτερική οθόνη 1. Εάν είναι ενεργοποιημένη τόσο η οθόνη του υπολογιστή όσο και μια εξωτερική οθόνη, πατήστε fn +f4 μία ή περισσότερες φορές για να πραγματοποιήσετε εναλλαγή μεταξύ των δύο οθονών. 2. Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις της οθόνης έτσι ώστε να ορίσετε την εξωτερική οθόνη ως κύρια: α. Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή και επιλέξτε Εξατομίκευση > Ρυθμίσεις οθόνης. β. Ορίστε μια κύρια και μια δευτερεύουσα οθόνη.
Ευρετήριο Α ακουστικά 2 ακουστικά αυτιών 2 αντιμετώπιση προβλημάτων αναπαραγωγή δίσκου 15 αναπαραγωγή ταινίας DVD 16 εγγραφή δίσκου 16 εντοπισμός μονάδας οπτικού δίσκου 13 θήκη οπτικού δίσκου 13 προγράμματα οδήγησης της ΗΡ 14 προγράμματα οδήγησης των Windows 14 λογισμικό πολυμέσων, εγκατάσταση 5 Μ μικρόφωνο, εσωτερικό 2 Ο οθόνη, σύνδεση Π προβλήματα, επίλυση 13 προτιμήσεις κάμερας web, ρύθμιση 11 Β βίντεο, χρήση 8 Ε έλεγχος των λειτουργιών ήχου ένταση, ρύθμιση 3 εξωτερικές συσκευές ήχου, σύνδεση 6 εσωτερ