Başlarken HP Dizüstü Bilgisayar
© Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth, mülkiyeti marka sahibine ait olan ve Hewlett-Packard Company tarafından lisansla kullanılan bir ticari markadır. Microsoft, Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. SD Logosu, marka sahibinin ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir.
Güvenlik uyarısı bildirimi UYARI! Isı nedeniyle yaralanma veya bilgisayarın aşırı ısınma ihtimalini azaltmak için, bilgisayarı doğrudan dizinize koymayın veya bilgisayarın hava deliklerini kapatmayın. Bilgisayarı yalnızca sağlam ve düz bir yüzeyde kullanın. Bilgisayarın yanında duran yazıcı gibi başka sert bir yüzeyin veya yastık, halı ya da giysi gibi yumuşak yüzeylerin hava akımını engellememesine dikkat edin.
iv Güvenlik uyarısı bildirimi
İçindekiler 1 Hoş geldiniz ..................................................................................................................................................... 1 Bilgi bulma ............................................................................................................................................ 1 2 Bilgisayarınızı tanıyın ..................................................................................................................................... 4 Üst ...........
Tuş takımlarını kullanma .................................................................................................... 26 Katıştırılmış sayısal tuş takımını kullanma ........................................................ 26 Katıştırılmış sayısal tuş takımını açma ve kapatma ......................... 27 Katıştırılmış sayısal tuş takımındaki tuş işlevlerini değiştirme .......... 27 İsteğe bağlı harici sayısal tuş takımını kullanma ...............................................
Sistem kurtarma işlemini gerçekleştirme ........................................................................... 50 Windows kurtarma araçlarını kullanma ............................................................. 51 f11 kurtarma araçlarını kullanma ....................................................................... 51 Windows 7 işletim sistemi DVD'sini (ayrıca satın alınır) kullanma .................... 52 Windows Vista ...............................................................................
viii
1 Hoş geldiniz ● Bilgi bulma Bilgisayarı kurup kaydettirdikten sonra aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz önemlidir: ● HP QuickWeb'i kurun—Internet'e, pencere öğelerine, e-postaya ve iletişim programlarına ana işletim sisteminizi başlatmadan hemen erişin. Daha fazla bilgi için, bkz. HP QuickWeb sayfa 22. ● Internet'e bağlanın—Internet'e bağlanabilmek için kablolu veya kablosuz ağınızı kurun. Daha fazla bilgi için, bkz. Ağ iletişimi sayfa 17.
Kaynaklar Bilgi verilen konular Başlarken ● Bilgisayar özellikleri Bu kılavuza erişmek için: ● Kablosuz ağa bağlanma spesifikasyonları Başlat > Yardım ve Destek > Kullanıcı Kılavuzları'nı seçin.
Kaynaklar Bilgi verilen konular Güvenlik ve Rahat Kullanım Kılavuzu ● Düzgün iş istasyonu kurulumu, duruş, sağlık ve çalışma alışkanlıkları ● Elektrik ve mekanik güvenlik bilgileri Bu kılavuza erişmek için: Başlat > Yardım ve Destek > Kullanıcı Kılavuzları'nı seçin. – veya – Başlat > Tüm Programlar > HP > HP Belgeleri'ni seçin. – veya – http://www.hp.com/ergo adresine gidin.
2 Bilgisayarınızı tanıyın ● Üst ● Ön ● Sağ ● Sol ● Ekran ● Arka ● Alt Üst Dokunmatik Yüzey NOT: Bilgisayarınız bu bölümdeki resimden biraz farklı görünebilir. Bileşen 4 Açıklama (1) İşaret çubuğu (yalnızca belirli modellerde) İşaretçiyi hareket ettirir ve ekrandaki öğeleri seçer veya etkinleştirir. (2) Sol işaret çubuğu düğmesi (yalnızca belirli modellerde) İşaret çubuğu ile birlikte kullanılabilir ve harici bir faredeki sol düğme gibi işlev görür.
Bileşen Açıklama (3) Dokunmatik Yüzey açma/kapatma düğmesi Dokunmatik Yüzey'i açar ve kapatır. (4) Dokunmatik Yüzey alanı İşaretçiyi hareket ettirir ve ekrandaki öğeleri seçer veya etkinleştirir. NOT: Dikey kaydırma, Dokunmatik Yüzey'in sağ kenarında desteklenmektedir. (5) Sol Dokunmatik Yüzey düğmesi Harici fare üzerindeki sol düğme gibi işlev görür.
Bileşen (5) Açıklama QuickWeb ışığı ● Yanıyorsa: Bilgisayar açıktır. ● Yanmıyorsa: Bilgisayar kapalı veya Hazırda Bekletme durumundadır. NOT: Daha fazla bilgi için, HP QuickWeb sayfa 22 kaynağına ve HP QuickWeb yazılımı Yardım’a başvurun. (6) (7) 6 Sessiz ışığı Num lock ışığı Bölüm 2 Bilgisayarınızı tanıyın ● Sarı: Bilgisayar sesi kapalıdır. ● Yanmıyorsa: Bilgisayar sesi açıktır. Yanıyorsa: Num lock işlevi açıktır.
Düğmeler ve parmak izi okuyucu Bileşen Açıklama (1) Dokunmatik Yüzey açma/kapatma düğmesi Dokunmatik Yüzey'i açar ve kapatır. (2) Güç düğmesi ● Kapalıyken bilgisayarı açmak için düğmeye basın. ● Bilgisayar açıkken, Uyku durumunu başlatmak için düğmeye kısa süre basın. ● Bilgisayar Uyku durumundayken, Uyku durumundan çıkmak için bu düğmeye kısa süre basın. ● Bilgisayar Hazırda Bekletme durumundayken, Hazırda Bekletme durumundan çıkmak için bu düğmeye kısa süre basın.
Bileşen (4) Açıklama QuickWeb düğmesi ● Bilgisayar kapalıyken veya Hazırda Bekletme'deyken, HP QuickWeb’i açmak için düğmeye basın. ● Bilgisayar Microsoft Windows'dayken, varsayılan Web tarayıcısını açmak için düğmeye basın. ● Bilgisayar HP QuickWeb'deyken, varsayılan Web tarayıcısını açmak için düğmeye basın. NOT: Daha fazla bilgi için, HP QuickWeb sayfa 22 kaynağına ve HP QuickWeb yazılımı Yardım’a başvurun.
Tuşlar Bileşen Açıklama (1) esc tuşu fn tuşuyla birlikte basıldığında sistem bilgilerini görüntüler. (2) İşlev tuşları fn tuşuyla birlikte basıldığında sık kullanılan sistem işlevlerini çalıştırır. (3) fn tuşu Bir işlev tuşu, num lk tuşu veya esc tuşuyla birlikte basıldığında sık kullanılan sistem işlevlerini çalıştırır. (4) Windows logosu tuşu Windows Başlat menüsünü görüntüler. (5) Windows uygulamaları tuşu İmlecin altında, öğeler için kısayol menüsü görüntüler.
Ön Bileşen Açıklama (1) Ekran açma mandalı Bilgisayar ekranını açar. (2) Kablosuz ışığı ● Beyaz: Kablosuz yerel ağ (WLAN) aygıtı ve/veya Bluetooth® aygıtı gibi bir tümleşik kablosuz aygıt açıktır. ● Sarı: Tüm kablosuz aygıtlar kapalıdır. ● Yanıyorsa: Bilgisayar açıktır. ● Yanıp sönüyorsa: Bilgisayar Uyku durumundadır. ● Yanmıyorsa: Bilgisayar kapalı veya Hazırda Bekletme durumundadır. ● Sarı: Bilgisayar harici güç kaynağına bağlıdır ve pil %0 ila 90 oranında şarj olmuştur.
Sağ Bileşen (1) Açıklama Ses çıkış (kulaklık) jakı İsteğe bağlı elektrikli stereo hoparlörler, kulaklıklar, kulak içi kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar veya televizyon sesi bağlanır. UYARI! Kişisel yaralanma riskini azaltmak için, kulaklıkları, kulak içi kulaklıkları veya mikrofonlu kulaklığı takmadan önce sesi ayarlayın. Ek güvenlik bilgileri için Yasal Düzenleme, Güvenlik ve Çevre Bildirimleri'ne bakın. NOT: Kulaklık jakına bir aygıt bağlandığında bilgisayar hoparlörleri devre dışı bırakılır.
Sol Bileşen Açıklama (1) Güç konektörü AC adaptörünü bağlar. (2) 1394 bağlantı noktası Video kamera gibi isteğe bağlı IEEE 1394 veya 1394a aygıtını bağlar. (3) USB 2.0 bağlantı noktaları (2) İsteğe bağlı USB aygıtları bağlanır. (4) ExpressCard yuvası veya akıllı kart okuyucu (yapılandırmaya bağlı) İsteğe bağlı ExpressCard kartlarını veya akıllı kartları destekler.
Ekran Bileşen (1) Açıklama Dahili ekran anahtarı Güç açıkken ekran kapalıysa, ekranı kapatır veya Uyku durumunu başlatır. NOT: Ekran anahtarı bilgisayarın dışından görünmez. (2) WLAN antenleri (2)* Kablosuz yerel ağlarla (WLAN) iletişim kurmak için kablosuz sinyaller gönderir ve alır. (3) WWAN antenleri (2)* (yalnızca belirli modellerde) Kablosuz geniş alan ağları (WWAN) ile iletişim kurmak için kablosuz sinyaller gönderir ve alır.
Arka Bileşen 14 Açıklama (1) RJ-11 (modem) jakı Modem kablosu bağlanır. (2) Harici monitör bağlantı noktası Harici VGA monitörü veya projektörü bağlar. (3) RJ-45 (ağ) jakı Ağ kablosunu bağlar.
Alt Bileşen Açıklama (1) Pil serbest bırakma mandalı Pili yuvasından çıkarır. (2) Yerleştirme konektörü İsteğe bağlı yerleştirme aygıtı bağlanır. (3) Alt kapak serbest bırakma mandalı Alt kapağı serbest bırakır veya kilitler. (4) SIM yuvası Bir kablosuz abone kimlik modülünü (SIM) destekler. SIM yuvası, pil yuvasının iç kısmında yer alır. (5) Pil yuvası Pil burada bulunur. (6) Aksesuar pili konektörü İsteğe bağlı bir aksesuar pili takılır.
Bileşen Açıklama (8) Bluetooth bölmesi Bluetooth aygıtı bulunur. (9) Kablosuz ve bellek modülü bölmeleri ve sabit sürücü yuvası Kablosuz LAN modülü yuvasını, WWAN modülü yuvasını, bellek modülü yuvalarını ve sabit sürücüyü barındırır. DİKKAT: Sistemin yanıt veremez duruma gelmesini önlemek için kablosuz modülünü, yalnızca ülkenizdeki kablosuz aygıtlarla ilgili düzenlemeleri yapan resmi kuruluşlarca bilgisayarlarda kullanılmak üzere onaylanmış bir kablosuz modülle değiştirin.
3 Ağ iletişimi ● Internet servis sağlayıcısı (ISS) kullanma ● Kablosuz ağa bağlanma NOT: Internet donanım ve yazılım özellikleri, bilgisayar modeline ve konumunuza göre değişir. Bilgisayarınız aşağıdaki Internet erişim türlerinden birini veya her ikisini destekleyebilir: ● Kablosuz—Mobil Internet erişimi için bir kablosuz bağlantı kullanabilirsiniz. Bkz. Mevcut bir WLAN’a bağlanma sayfa 19 veya Yeni WLAN ağı kurma sayfa 20. ● Kablolu—Kablolu bir ağa bağlanarak Internet’e erişebilirsiniz.
Internet servis sağlayıcısı (ISS) kullanma Internet’e bağlanabilmek için önce bir ISS hesabı oluşturmanız gerekir. Internet servisi ve modem satın almak için yerel bir ISS’ye başvurun. ISS, modemi kurmanıza, kablosuz bilgisayarınızı modeme bağlamak için bir ağ kablosunun takılmasına yardımcı olur ve Internet servisini test eder. NOT: ISS’niz Internet’e erişmek için size bir kullanıcı kimliği ve parola verir. Bu bilgileri kaydedin ve güvenli bir yerde saklayın.
Mevcut bir WLAN’a bağlanma Windows 7 1. Bilgisayarı açın. 2. WLAN aygıtının açık olduğundan emin olun. 3. Görev çubuğunun en sağında yer alan bildirim alanındaki ağ simgesini tıklatın. 4. Bağlanılacak ağı seçin. 5. Bağlan’ı tıklatın. 6. Ağ, güvenliği etkinleştirilmiş bir WLAN ise, bir ağ güvenlik kodu girmeniz istenir. Kodu yazın, sonra da bağlantıyı tamamlamak için Tamam'ı tıklatın. NOT: Listede hiç WLAN yoksa, kablosuz yönlendiricisinin kapsama alanı veya erişim noktası dışında olabilirsiniz.
Yeni WLAN ağı kurma Gereken donanım: ● Geniş bant bir modem (DSL veya kablo) (1) ve bir Internet servis sağlayıcısından (ISS) satın alınan yüksek hızlı Internet hizmeti ● Kablosuz yönlendirici (ayrıca satın alınır) (2) ● Yeni kablosuz bilgisayarınız (3) NOT: Bazı modemler yerleşik bir kablosuz yönlendiriciye sahiptir. Sahip olduğunuz modemin türünü öğrenmek için ISS’nize sorun. Şekilde, Internet’e bağlı olan tamamlanmış bir WLAN ağ kurulumu örneği gösterilmiştir.
Kablosuz yönlendiriciyi yapılandırma WLAN kurmayla ilgili yardım için yönlendiricinizin üreticisi veya ISS’niz tarafından sağlanan bilgilere başvurun. Windows işletim sistemi de yeni bir kablosuz ağ kurmanıza yardımcı olacak araçlar sağlar. Ağınızı kurmak üzere Windows araçlarını kullanmak için: ● Windows 7—Başlat > Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ ve Paylaşım Merkezi > Yeni bağlantı veya ağ kurun > Yeni bir ağ kur'u seçin. Sonra da ekrandaki yönergeleri izleyin.
4 HP QuickWeb Başlarken HP QuickWeb ortamı, sık kullanılan etkinliklerinizin birçoğunu gerçekleştirmek için eğlenceli ve cazip bir yol sunar. Bilgisayarınız; Internet'e, pencere öğelerine ve iletişim programlarına hızla erişmenizi sağlayacak şekilde, QuickWeb'i başlatmanızla birlikte sadece saniyeler içinde kullanıma hazır olur. Bilgisayarınızdaki QuickWeb düğmesine basmanız yeterli; Internet'te gezinmeye, Skype ile iletişim kurmaya ve diğer HP QuickWeb programlarını araştırmaya hemen başlayın.
HP QuickWeb'i başlatma ▲ HP QuickWeb'i başlatmak için, bilgisayar kapalıyken veya Hazırda Bekletme'deyken QuickWeb düğmesine basın. Aşağıdaki tablo, QuickWeb düğmesinin farklı davranışlarını açıklamaktadır. Düğme Davranış QuickWeb düğmesi ● Bilgisayar kapalıyken veya Hazırda Bekletme'deyken, HP QuickWeb’i açar. ● Bilgisayar Microsoft Windows'dayken, varsayılan Web tarayıcısını açar. ● Bilgisayar HP QuickWeb'deyken, varsayılan Web tarayıcısını açar.
5 24 Klavye ve işaret aygıtları ● Klavyeyi kullanma ● İşaret aygıtlarını kullanma Bölüm 5 Klavye ve işaret aygıtları
Klavyeyi kullanma Kısayol tuşlarını belirleme Bir kısayol tuşu, fn tuşu (1) ile esc tuşu (2) veya işlev tuşlarından birinin (3) birleşimidir. Bir kısayol tuşunu kullanmak için: ▲ Önce kısa bir süre fn tuşuna, ardından da kısayol birleşiminin ikinci tuşuna kısa bir süre basın. Kısayol tuşu birleşimi Açıklama fn+esc Sistem bilgilerini görüntüler. fn+f3 Bilgilerinizi sistem belleğinde saklayan Uyku durumunu başlatır. Ekran ve diğer sistem bileşenleri kapanır ve güç tasarrufu sağlanır.
Kısayol tuşu birleşimi Açıklama fn+f7 Hoparlör sesini artırır. fn+f8 Takılı tüm pillerin şarj bilgilerini görüntüler. Ekranda hangi pillerin şarj edildiği gösterilir ve her pilde kalan şarj miktarı bildirilir. fn+f9 Ekranın parlaklık düzeyini azaltır. fn+f10 Ekranın parlaklık düzeyini artırır. Tuş takımlarını kullanma Bilgisayar, katıştırılmış bir sayısal tuş takımı içermektedir.
Katıştırılmış sayısal tuş takımını açma ve kapatma Katıştırılmış sayısal tuş takımını açmak için fn+num lk tuşlarına basın. Katıştırılmış sayısal tuş takımını kapatmak için fn+num lk tuşlarına yeniden basın. NOT: Katıştırılmış sayısal tuş takımı, bilgisayara harici klavye ya da sayısal tuş takımı bağlıysa kapalıdır.
İşaret çubuğunu kullanma İşaretçiyi ekranda taşımak istediğiniz yönde işaret çubuğuna basın. Bir harici farede sol ve sağ düğmelere bastığınız gibi sol ve sağ işaret çubuğu düğmelerine basın. Dokunmatik Yüzey’i kullanma İşaretçiyi hareket ettirmek için, parmağınızı Dokunmatik Yüzey'de işaretçiyi ekranda hareket ettirmek istediğiniz yönde kaydırın. Sol ve sağ Dokunmatik Yüzey düğmelerini, harici bir faredeki düğmeler gibi kullanın.
Dokunmatik Yüzey'i kapatma ve açma Dokunmatik Yüzey'i kapatıp açmak için, Dokunmatik Yüzey açma/kapatma düğmesine hızla çift dokunun. Aşağıdaki tabloda Dokunmatik Yüzey ekran simgeleri gösterilmiş ve açıklanmıştır. Dokunmatik Yüzey ışığı Simge Açıklama Sarı Dokunmatik Yüzey'in kapalı olduğunu gösterir. Kapalı Dokunmatik Yüzey'in açık olduğunu gösterir.
Seçme Sol ve sağ Dokunmatik Yüzey düğmelerini, harici bir faredeki sol ve sağ düğmeler gibi kullanın. Dokunmatik Yüzey hareketlerini kullanma Dokunmatik Yüzey birçok hareketi destekler. Dokunmatik Yüzey hareketlerini kullanmak için, iki parmağınızı aynı anda Dokunmatik Yüzey’in üzerine koyun. NOT: Dokunmatik Yüzey hareketleri tüm programlarda desteklenmez. Bir hareketin gösterimini görüntülemek için: 1. Görev çubuğunun en sağındaki bildirim alanında yer alan Gizli simgeleri göster simgesini tıklatın. 2.
Kaydırma Kaydırma, bir sayfa veya görüntüyü yukarı, aşağı veya yanlara hareket ettirmede yararlıdır. Kaydırmak için, iki parmağınızı Dokunmatik Yüzey üzerinde biraz uzağa yerleştirin ve ardından Dokunmatik Yüzey üzerinde parmaklarınızı yukarı, aşağı veya sola, sağa doğru bir hareketle sürükleyin. NOT: Kaydırma hızı, parmak hızıyla belirlenir. NOT: İki parmakla kaydırma hareketi fabrikada etkinleştirilmiştir. Tutma/Yakınlaştırma Tutma, resim veya metinde yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmanızı sağlar.
Döndürme Döndürme, fotoğraf gibi öğeleri döndürmenizi sağlar. Döndürmek için, sol işaret parmağınızı Dokunmatik Yüzey üzerinde sabitleyin. Sağ işaret parmağınızı sabit parmağınız çevresinde saat 12 konumundan saat 3 konumuna doğru geniş şekilde hareket ettirin. Hareketi ters çevirmek için, sağ işaret parmağınızı saat 3 konumundan saat 12 konumuna doğru hareket ettirin. NOT: Döndürme, Dokunmatik Yüzey alanı içinde yapılmalıdır. NOT: Döndürme, fabrikada devre dışı bırakılmıştır.
6 Bakım ● Pili takma veya çıkarma ● Alt kapağı çıkarma veya yerleştirme ● Sabit sürücüyü değiştirme veya yükseltme ● Yükseltme yuvasına sürücü takma ● Bellek modülleri ekleme veya değiştirme ● Programları ve sürücüleri güncelleştirme ● SoftPaq Download Manager'ı kullanma ● Bilgisayarınızı temizleme Pili takma veya çıkarma NOT: Pil kullanma hakkında ek bilgi için HP Dizüstü Bilgisayar Başvuru Kılavuzu’na bakın. Pili takmak için: 1.
Pili çıkarmak için: DİKKAT: Bilgisayarın tek güç kaynağı durumunda olan pilin çıkarılması bilgilerin kaybolmasına neden olabilir. Oluşabilecek bilgi kaybına engel olmak için, pili çıkarmadan önce çalışmanızı kaydedin ve Hazırda Bekletme durumunu başlatın veya bilgisayarı Windows’dan kapatın. 34 1. Pil yuvası sizden tarafta olacak biçimde bilgisayarı düz bir yüzeyde ters çevirin. 2. Pilin serbest kalması için, pil serbest bırakma mandalını (1) kaydırın. 3. Pili bilgisayardan çıkarın (2).
Alt kapağı çıkarma veya yerleştirme DİKKAT: Bilgi kaybını veya sistemin yanıt veremez duruma gelmesini önlemek için: Bir bellek modülü veya sabit sürücü eklemeden veya değiştirmeden önce çalışmanızı kaydedin ve bilgisayarı kapatın. Bilgisayarın kapalı mı, yoksa Hazırda Bekletme durumunda mı olduğundan emin değilseniz güç düğmesine basarak bilgisayarı açın. Ardından bilgisayarı işletim sisteminden kapatın.
Alt kapağı yerleştirme Bellek modülü yuvası, sabit sürücü, yasal düzenleme etiketi ve diğer bileşenlere eriştikten sonra alt kapağı yerleştirin. Alt kapağı yerleştirmek için: 1. Alt kapağı aşağı eğerek alt kapağın ön kenarını bilgisayarın ön ucu yanına hizalayın (1). 2. Alt kapağın arka kenarındaki hizalama çıkıntılarını (2) bilgisayardaki çentiklerle hizalayın. 3. Alt kapağı, yerine oturuncaya dek pil yuvasına doğru kaydırın. 4.
Sabit sürücüyü değiştirme veya yükseltme DİKKAT: Bilgi kaybını ve yanıt vermeyen sistemi önlemek için: Sabit sürücüyü yuvasından çıkarmadan önce bilgisayarı kapatın. Bilgisayar açık, Uyku veya Hazırda Bekletme modundayken sabit sürücüyü çıkarmayın. Bilgisayarın kapalı mı, yoksa Hazırda Bekletme modunda mı olduğundan emin değilseniz, güç düğmesine basıp bilgisayarı açın. Ardından bilgisayarı işletim sisteminden kapatın. Sabit sürücüyü çıkarma Sabit sürücüyü çıkarmak için: 1.
3. Sabit sürücü vidalarını sıkın (4). 4. Alt kapağı yerleştirin (bkz. Alt kapağı yerleştirme sayfa 36). 5. Pili takın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 6. AC gücünü ve harici aygıtları bilgisayara bağlayın. 7. Bilgisayarı açın. Yükseltme yuvasına sürücü takma Yükseltme yuvasına sabit sürücü veya optik sürücü konulabilir.
8. Sabit sürücü vidalarını yükseltme yuvasından çıkarın. 9. Yükseltme yuvası vidasını çıkarın (1). 10. Sabit sürücüyü serbest bırakmak için, normal bir tornavida kullanarak mandalı hafifçe itin (2). 11. Sabit sürücüyü yükseltme yuvasından çıkarın (3).
Yükseltme yuvasına sabit sürücü yerleştirmek için: 1. Sabit sürücüyü (1) yükseltme yuvasına takın, sonra da yükseltme yuvası vidasını sıkın (2). 2. Sabit sürücü vidalarını yerlerine takın. 3. Alt kapağı yerleştirin (bkz. Alt kapağı yerleştirme sayfa 36). 4. Pili takın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 5. Bilgisayarın sağ tarafını yukarı getirip AC güç kaynağını ve harici aygıtları bilgisayara yeniden bağlayın. 6. Bilgisayarı açın.
Optik sürücüyü yükseltme yuvasından çıkarmak için: 1. Çalışmanızı kaydedin. 2. Bilgisayar oturumunu ve ekranı kapatın. 3. Bilgisayara bağlı olan tüm harici donanım aygıtların bağlantısını kesin. 4. Güç kablosunu AC prizinden çıkarın. 5. Yükseltme yuvası sizden tarafta olacak biçimde bilgisayarı düz bir yüzeyde ters çevirin. 6. Pili çıkarın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 7. Alt kapağı çıkarın (bkz. Alt kapağı çıkarma sayfa 35). 8. Yükseltme yuvası vidasını çıkarın (1). 9.
2. Yükseltme yuvası vidasını sıkın (2). 3. Alt kapağı yerleştirin (bkz. Alt kapağı yerleştirme sayfa 36). 4. Pili takın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 5. Bilgisayarın sağ tarafını yukarı getirip AC güç kaynağını ve harici aygıtları bilgisayara yeniden bağlayın. 6. Bilgisayarı açın. Bellek modülleri ekleme veya değiştirme Bilgisayarın bir bellek modülü bölmesi vardır.
Bellek modülü eklemek veya değiştirmek için: 1. Çalışmanızı kaydedip bilgisayarı kapatın. 2. AC güç kaynağının ve bilgisayara bağlı olan harici aygıtların bağlantısını kesin. 3. Pili çıkarın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 4. Alt kapağı çıkarın (bkz. Alt kapağı çıkarma sayfa 35). 5. Bellek modülünü değiştiriyorsanız, mevcut bellek modülünü çıkarın: a. Bellek modülünün her iki tarafındaki tutma klipslerini (1) dışarı doğru çekin. Bellek modülü yukarı kalkar. b.
c. Bellek modülünün sol ve sağ kenarlarına basınç uygulayarak, bellek modülünü (3) klipsler yerine oturana kadar hafifçe bastırın. DİKKAT: Bellek modülünün hasar görmesini önlemek için bellek modülünü bükmemeye dikkat edin. 7. Alt kapağı yerleştirin (bkz. Alt kapağı yerleştirme sayfa 36). 8. Pili takın (bkz. Pili takma veya çıkarma sayfa 33). 9. AC gücünü ve harici aygıtları bilgisayara bağlayın. 10. Bilgisayarı açın.
Programları ve sürücüleri güncelleştirme HP, programlarınızı ve sürücülerinizi en son sürümlerle düzenli olarak güncelleştirmenizi önerir. En son sürümleri indirmek için http://www.hp.com/support adresine gidin. Ayrıca, kullanıma sunulduklarında otomatik güncelleştirme bildirimlerini almak için kaydolabilirsiniz.
SoftPaq Download Manager'ı kullanma HP SoftPaq Download Manager (SDM), HP iş bilgisayarları için, SoftPaq bilgilerine SoftPaq numarası gerekmeksizin hızlı erişim sağlayan bir araçtır. Bu aracı kullanarak, kolayca SoftPaq paketleri arayabilir ve bulduğunuz paketleri indirip açabilirsiniz. SoftPaq Download Manager, HP FTP sitesinden bilgisayar modeli ile SoftPaq bilgisini içeren, yayınlanmış bir veri tabanı dosyasını okuyup indirerek çalışır.
Bilgisayarınızı temizleme ● Temizlik ürünleri ● Temizlik yordamları Temizlik ürünleri Bilgisayarınızı güvenle temizlemek ve dezenfekte etmek için aşağıdaki ürünleri kullanın: ● Yüzde 0,3 maksimum konsantrasyona sahip dimetil benzil amonyum klorür (Örneğin: tek kullanımlık mikrop öldürücü mendiller. Bu mendiller çeşitli markalarda bulunabilir.
Dokunmatik Yüzey'i ve klavyeyi temizleme UYARI! Elektrik çarpması veya dahili bileşenlerin hasar görmesi riskini azaltmak için, klavyeyi elektrikli süpürge ucu kullanarak temizlemeyin. Elektrikli süpürge, klavye yüzeyinde evsel atık bırakabilir. DİKKAT: Dokunmatik Yüzey'i ve klavyeyi temizlerken tuşlar arasına sıvı damlamasına izin vermeyin. Bu, dahili bileşenlere kalıcı hasar verebilir.
7 Yedekleme ve kurtarma Windows 7 ● Bilgilerinizi yedekleme ● Sistem kurtarma işlemini gerçekleştirme Bilgilerinizi korumak üzere, tek tek dosyaları ve klasörleri veya sabit sürücünüzün tamamını (yalnızca belirli modellerde) yedeklemek, yüklü optik sürücüyü (yalnızca belirli modellerde) veya isteğe bağlı harici bir optik sürücüyü kullanarak sistem onarım diskleri oluşturmak (yalnızca belirli modellerde) ya da sistem geri yükleme noktaları oluşturmak için Windows Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi'ni ku
modellerde) ve ilk yedeklemenizi yapmalısınız. Yeni yazılım ve veri dosyaları ekledikçe, mümkün olduğunca en son durumun yedeklemesini bulundurmak için sisteminizi düzenli olarak yedeklemeye devam etmelisiniz. Sistem onarım diskleri (yalnızca belirli modellerde), sistemin çökmesi veya kararsız çalışması durumlarında bilgisayarı başlatmak (önyükleme yapmak) ve işletim sistemini onarmak için kullanılır.
Windows kurtarma araçlarını kullanma Daha önce yedeklediğiniz bilgileri kurtarmak için: 1. Başlat > Tüm Programlar > Bakım > Yedekleme ve Geri Yükleme'yi seçin. 2. Sistem ayarlarınızı, bilgisayarınızı (yalnızca belirli modellerde) veya dosyalarınızı kurtarmak için ekrandaki yönergeleri izleyin. Başlangıç Onarma özelliğini kullanarak bilgilerinizi kurtarmak için aşağıdaki adımları izleyin: DİKKAT: Başlangıç Onarma'yı kullanmak, sürücü içeriğini tamamen siler ve sabit sürücüyü yeniden biçimlendirir.
3. HP Recovery bölümü listelenirse, bilgisayarı yeniden başlatın ve ekranın altında “Press the ESC key for Startup Menu” (Başlangıç Menüsü için ESC tuşuna basın) mesajı görüntülenirken esc tuşuna basın. 4. Ekranda “Press for recovery” (Kurtarma için F11 tuşuna basın) mesajı görüntülenirken f11 tuşuna basın. 5. Ekrandaki yönergeleri izleyin. Windows 7 işletim sistemi DVD'sini (ayrıca satın alınır) kullanma Windows 7 işletim sistemi DVD'sini sipariş etmek için http://www.hp.
Windows Vista Bilgilerinizi korumak üzere tek tek dosyaları ve klasörleri veya sabit diskinizin tamamını (yalnızca belirli modellerde) yedekleyebilmek ya da sistem geri yükleme noktaları oluşturmak için Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi'ni kullanın. Sistem arızası durumunda bilgisayarınızın içeriğini geri yüklemek için bu yedekleme dosyalarını kullanabilirsiniz.
NOT: DVD'lerde ve çift katmanlı (DL) DVD'lerde CD'lerden daha fazla bilgi depolanabildiğinden, yedekleme için bunların kullanılması, gerekli disk sayısını azaltır. ● Disklere yedeklerken, bilgisayarın optik sürücüsüne yerleştirmeden önce her diski numaralayın. Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi'ni kullanarak yedekleme oluşturmak için: NOT: Yedeklemeye başlamadan önce bilgisayarın AC gücüne bağlı olduğundan emin olun.
DİKKAT: Başlangıç Onarma'yı kullanmak, sürücü içeriğini tamamen siler ve sabit sürücüyü yeniden biçimlendirir. Oluşturduğunuz tüm dosyalar ve bilgisayarınıza yüklenen yazılımlar kalıcı olarak kaldırılır. Yeniden biçimlendirme tamamlanınca kurtarma işlemi, kurtarma için kullanılan yedeklemeden işletim sisteminin yanı sıra sürücüleri, yazılımları ve yardımcı programları yükler. 1. Mümkünse, tüm kişisel dosyaları yedekleyin. 2. Mümkünse, Windows ve HP Recovery bölümünün olup olmadığını kontrol edin.
Windows Vista işletim sistemi DVD'sini (ayrıca satın alınır) kullanma Windows Vista işletim sistemi DVD'sini sipariş etmek için http://www.hp.com/support adresine gidip ülkenizi veya bölgenizi seçin ve ekrandaki yönergeleri izleyin. Teknik desteği arayarak da DVD'yi sipariş edebilirsiniz. Başvuru bilgileri için bilgisayarla birlikte verilen Worldwide Telephone Numbers (Dünya Genelindeki Telefon Numaraları) kitapçığına başvurun.
8 Müşteri desteği ● Müşteri desteğine başvurma ● Etiketler Müşteri desteğine başvurma Bu kullanım kılavuzunda, HP Dizüstü Bilgisayar Başvuru Kılavuzu’nda veya Yardım ve Destek’te verilen bilgiler, sorularınıza yanıt getirmiyorsa, aşağıdaki adresten HP Müşteri Desteği’ne başvurabilirsiniz: http://www.hp.com/go/contactHP NOT: Dünya genelinde destek için, sayfanın sol tarafındaki Contact HP worldwide (Dünya genelinde HP ile iletişim) bağlantısını tıklatın veya http://welcome.hp.
Etiketler Bilgisayara yapıştırılan etiketler, sistem sorunlarını giderirken veya bilgisayarla uluslararası seyahat ederken gerek duyabileceğiniz bilgileri sağlar: ● Seri numarası etiketi—Aşağıdakilerin de arasında olduğu önemli bilgiler sağlar: Bileşen (1) Ürün adı (2) Seri numarası (s/n) (3) Parça numarası/Ürün numarası (p/n) (4) Garanti süresi (5) Model açıklaması Teknik desteğe başvururken bu bilgileri hazır bulundurun. Seri numarası etiketi, pil yuvasının iç tarafına yapıştırılmıştır.
9 Teknik özellikler ● Giriş gücü ● Çalışma ortamı 59
Giriş gücü Bu bölümdeki güç bilgileri, bilgisayarı uluslararası bir seyahatte yanınızda götürmeyi planladığınızda yardımcı olabilir. Bilgisayar AC veya DC güç kaynağıyla sağlanabilecek DC gücüyle çalışır. AC güç kaynağının değeri 100–240 V, 50–60 Hz olmalıdır. Bilgisayarın ayrı bir DC güç kaynağı ile kullanabilmesine karşın, yalnızca bu bilgisayarla kullanılmak üzere HP tarafından sağlanan ve onaylanan AC adaptörü veya DC güç kablosuyla kullanılmalıdır.
Çalışma ortamı Faktör Metrik ABD Çalışırken (optik diske yazarken) 5°C – 35°C 41°F – 95°F Çalışmıyorken -20°C – 60°C -4°F – 140°F Çalışırken %10 – %90 %10 – %90 Çalışmıyorken %5 – %95 %5 – %95 Çalışırken -15 m – 3.048 m -50 ft – 10.000 ft Çalışmıyorken -15 m – 12.192 m -50 ft – 40.
Dizin Simgeler / Sayısal öğeler 1394 bağlantı noktası, belirleme 12 A ağ jakı, belirleme 14 akıllı kart okuyucu 12 aksesuar pili konektörü, belirleme 15 alt kapak serbest bırakma mandalı, belirleme 15 alt kapak, çıkarma veya yerleştirme 35 B bağlantı noktaları 1394 12 DisplayPort 11 eSATA 11 harici monitör 14 USB 11, 12 bellek modülü çıkarma 43 takma 43 yerine takma 42 bellek modülü bölmesi, belirleme 16 bileşenler alt 15 arka 14 ekran 13 ön 10 sağ taraftaki 11 sol taraftaki 12 üst 4 bilgisayarınızı temizl
G giriş gücü 60 güç düğmesi, belirleme 7 güç ışığı 5, 10 güç konektörü, belirleme 12 güvenlik kablosu yuvası, belirleme 11 H harici monitör bağlantı noktası 14 havalandırma delikleri, belirleme 11, 15 hoparlörler, belirleme 10 HP QuickWeb ışığı 6 I Internet bağlantısı kurulumu ISS, kullanma 18 ışıklar caps lock 5 Dokunmatik Yüzey 5 güç 5, 10 HP QuickWeb 6 kablosuz 5, 10 num lock 6 pil 10 sabit sürücü 10 sessiz 6 web kamerası 13 20 İ işaret aygıtları tercihleri ayarlama 27 işaret çubuğu 4 işletim sistemi M
U USB bağlantı noktaları, belirleme 11, 12 Ü ürün adı ve numarası, bilgisayar 58 Ürün Anahtarı 58 W web kamerası 13 web kamerası ışığı, belirleme 13 web kamerası, belirleme 13 Windows 7 işletim sistemi DVD'si 52 Windows logosu tuşu, belirleme 9 Windows uygulamaları tuşu, belirleme 9 Windows Vista işletim sistemi DVD'si 56 Windows Yedekleme ve Geri Yükleme 49 WLAN bağlanma 19 koruma 21 WLAN antenleri, belirleme 13 WLAN aygıtı 58 WLAN etiketi 58 WLAN kurulumu 20 WWAN antenleri, belirleme 13 Y yasal düzenleme