Käyttöopas
© Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bluetooth on omistajansa tavaramerkki, jota HP Inc. käyttää lisenssillä. Intel, Celeron, Pentium ja Thunderbolt ovat Intel Corporationin tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja muissa maissa. Lync, Skype ja Windows ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.
Turvallisuusohjeet VAROITUS! Älä pidä tietokonetta suoraan sylissä tai tuki tietokoneen jäähdytysaukkoja. Näin voit vähentää lämmön aiheuttamien vammojen sekä tietokoneen ylikuumenemisen riskiä. Käytä tietokonetta vain kovalla ja tasaisella alustalla. Älä peitä tietokoneen ilmanvaihtoa asettamalla tietokoneen viereen (valinnaista) tulostinta tai muuta vastaavaa kovaa esinettä tai tyynyä, mattoa, vaatetta tai muuta vastaavaa pehmeää esinettä.
iv Turvallisuusohjeet FIWW
Suorittimen kokoonpanoasetus (vain tietyissä tuotteissa) TÄRKEÄÄ: Tiettyjen tietokonemallien kokoonpanoon on määritetty sarjan Intel® Pentium® N35xx/N37xx tai sarjan Celeron® N28xx/N29xx/N30xx/N31xx suoritin ja Windows®-käyttöjärjestelmä. Älä näissä malleissa vaihda msconfig.exe-asetuksissa suorittimen kokoonpanoasetukseksi neljän tai kahden suorittimen sijaan yhtä suoritinta. Muutoin tietokoneesi ei käynnisty uudelleen.
vi Suorittimen kokoonpanoasetus (vain tietyissä tuotteissa) FIWW
Sisällysluettelo 1 Tervetuloa .................................................................................................................................................... 1 Tietojen etsiminen ................................................................................................................................................. 2 2 Osat .............................................................................................................................................................
Napautus ........................................................................................................................................... 23 Puristuszoomaus kahdella sormella ................................................................................................ 24 Vieritä kahdella sormella (vain TouchPad) ....................................................................................... 24 Kahden sormen napautus (vain TouchPad) ......................................................
Akun heikon varaustason hallinta .................................................................................. 37 Akun heikon varaustason tunnistaminen .................................................... 37 Akun heikon varaustason korjaaminen ........................................................ 37 Akun virran säästäminen ................................................................................................ 37 Akun hävittäminen .............................................................
HP 3D DriveGuardin käyttäminen (vain tietyissä tuotteissa) ........................................................... 51 HP 3D DriveGuardin tilan tunnistaminen ....................................................................... 52 Ohjelmien ja ohjainten päivittäminen ................................................................................................................. 52 Tietokoneen puhdistaminen ................................................................................................
13 Staattisen sähkön purkaus ......................................................................................................................... 68 14 Esteettömyys ............................................................................................................................................ 69 Tuetut avustavat teknologiat .............................................................................................................................. 69 Yhteyden ottaminen tukeen .............
xii FIWW
1 Tervetuloa Suosittelemme tekemään seuraavat toimet tietokoneen käyttöönoton ja rekisteröinnin jälkeen, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn fiksusta sijoituksestasi: ● VIHJE: Voit palata avoimesta sovelluksesta tai Windowsin työpöydältä tietokoneen aloitusnäyttöön nopeasti painamalla näppäimistön Windows-näppäintä . Painamalla Windows-näppäintä uudelleen palaat edelliseen näyttöön. ● Muodosta yhteys Internetiin – Määritä langallinen tai langaton verkkoyhteys Internet-yhteyttä varten.
Tietojen etsiminen Tässä taulukossa kerrotaan, mistä löydät resursseja, joista saat tuotetietoja, toimintaohjeita ja paljon muuta. Resurssi Sisältö Asennusohjeet ● Tietokoneen asennuksen ja toimintojen yleiskatsaus HP:n tuki ● Keskustele verkossa HP:n teknikon kanssa Jos tarvitset HP-tukea, siirry osoitteeseen http://www.hp.com/support.
2 Osat Laitteiden etsiminen Voit selvittää tietokoneeseen asennetut laitteet seuraavasti: ▲ Kirjoita laitehallinta tehtäväpalkin hakuruutuun ja valitse Laitehallinta-sovellus. Näyttöön tulee luettelo kaikista tietokoneeseen asennetuista laitteista. Löydät järjestelmän laitteistokomponenttien tiedot ja BIOS-versionumeron painamalla näppäinyhdistelmää fn+esc (vain tietyissä tuotteissa). Ohjelmistojen etsiminen Voit selvittää tietokoneeseen asennetut ohjelmistot seuraavasti: ▲ Valitse Käynnistä-painike.
Oikealla sivulla olevat osat Osa (1) Kuvaus micro-SD-muistikortinlukija Lukee valinnaisia muistikortteja, joiden avulla on mahdollista tallentaa, hallita, jakaa tai käyttää tietoja. Aseta kortti paikalleen seuraavasti: 1. Pidä korttia nimiöpuoli ylöspäin niin, että kortin liittimet ovat tietokonetta kohti. 2. Aseta kortti muistikortin lukulaitteeseen ja paina kortti laitteen sisään niin, että se on tukevasti paikallaan.
Osa (7) FIWW Kuvaus Virtaliitin ● Vilkkuva keltainen: akun varaustaso on heikko. Kun akun varaustila on kriittisen heikko, akun merkkivalo alkaa vilkkua nopeasti. ● Valo ei pala: akku ei lataudu. Tähän voidaan kytkeä verkkovirtalaite.
Vasemmalla sivulla olevat osat Osa (1) Kuvaus Virtapainike ● Kun tietokone ei ole käynnissä, voit käynnistää sen painamalla virtapainiketta. ● Kun tietokone on käynnissä, voit siirtää sen lepotilaan painamalla lyhyesti virtapainiketta. ● Kun tietokone on lepotilassa, voit poistua lepotilasta painamalla lyhyesti virtapainiketta. ● Kun tietokone on horrostilassa, voit poistua horrostilasta painamalla lyhyesti virtapainiketta.
Osa Kuvaus VAROITUS! Säädä äänenvoimakkuutta, ennen kuin asetat kuulokkeet, nappikuulokkeet tai kuulokemikrofonin päähäsi. Liian suureksi säädetty äänenvoimakkuus voi aiheuttaa kuulovaurioita. Lisää turvallisuustietoja on Sähkötarkastusviranomaisten ilmoitukset ja turvallisuus- ja ympäristöohjeet -oppaassa. Voit avata oppaan seuraavasti: 1. Kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun tuki ja valitse HP Support Assistant -sovellus. TAI Napsauta tehtäväpalkin kysymysmerkkikuvaketta. 2.
Näyttö Osa Kuvaus (1) WWAN-antennit (2)* (vain tietyissä tuotteissa) Lähettävät ja vastaanottavat langattomien laitteiden signaaleja langattomissa suuralueverkoissa (WWAN). (2) Sisäiset mikrofonit (2) Tallentavat ääntä. (3) Infrapunakameran merkkivalot (2) Valo palaa: Infrapunakamera on käytössä. (4) Verkkokamera Tallentaa videokuvaa ja ottaa valokuvia. Jotkin mallit mahdollistavat videoneuvotteluiden ja verkkokeskusteluiden järjestämisen videon suoratoiston avulla.
Osa Kuvaus TAI Napsauta tehtäväpalkin kysymysmerkkikuvaketta. 2. FIWW Valitse Tietokoneeni, valitse Määritykset-välilehti ja valitse sitten Käyttöoppaat.
Näppäimistö TouchPad Osa 10 Kuvaus (1) TouchPadin käyttöalue Lukee sormieleet ja siirtää osoitinta tai aktivoi kohteita näytössä. (2) Kosketusalustan vasen painike Toimii kuten ulkoisen hiiren vasen painike. (3) Kosketusalustan oikea painike Toimii kuten ulkoisen hiiren oikea painike.
Merkkivalot Osa Kuvaus (1) Caps lock (aakkoslukko) -merkkivalo Valo palaa: Caps lock on käytössä ja kirjoitettu teksti muuttuu isoiksi kirjaimiksi. (2) Fn lock (toimintonäppäinlukko) -merkkivalo Valo palaa: fn-näppäin on lukittu. Lisätietoja on kohdassa toimintonäppäimet sivulla 14. (3) Yksityisyysnäppäimen merkkivalo Valo palaa: Yksityisyysalue on käytössä, joka auttaa estämään sivulta katselua. (4) Mykistyksen merkkivalo ● Valo palaa: tietokoneen ääni on mykistetty.
Sormenjälkitunnistin 12 Komponentti Kuvaus Sormenjälkitunnistin (vain tietyissä tuotteissa) Mahdollistaa kirjautumisen Windows-käyttöjärjestelmään salasanan sijasta sormenjäljen avulla.
Erikoisnäppäimet Osa Kuvaus (1) esc-näppäin Näyttää järjestelmätiedot, kun sitä painetaan yhdessä fnnäppäimen kanssa. (2) fn-näppäin Käynnistää usein käytettyjä järjestelmän toimintoja, kun sitä painetaan yhdessä esc-näppäimen tai jonkin muun näppäimen kanssa. Nämä näppäinyhdistelmiä kutsutaan pikanäppäimiksi. Katso kohta Pikanäppäimet (vain tietyissä tuotteissa) sivulla 15. (3) Windows-näppäin Avaa Käynnistä-valikon. HUOMAUTUS: Windows-näppäimen painaminen uudelleen sulkee Käynnistä-valikon.
toimintonäppäimet Toimintonäppäin suorittaa näppäimen kuvakkeen osoittaman toiminnon. Voit tarkistaa, mitkä näppäimet ovat tuotteessa, ks. Erikoisnäppäimet sivulla 13. ▲ Suorita toiminto pitämällä haluamaasi toimintonäppäintä alaspainettuna. Kuvake Kuvaus Siirtää näyttökuvan järjestelmään liitetystä näyttölaitteesta toiseen.
Kuvake Kuvaus Kytkee näytön jakamistoiminnon päälle tai pois päältä. HUOMAUTUS: Tämä ominaisuus vaatii, että Microsoft Exchangessa tai Office 365®:ssä on käytössä Skype for Business tai Lync 2013. ● Vastaa puheluun. ● Käynnistää puhelu kahdenkeskisen keskustelun aikana. ● Asettaa puhelun pitoon. HUOMAUTUS: Tämä ominaisuus vaatii, että Microsoft Exchangessa tai Office 365®:ssä on käytössä Skype for Business tai Lync 2013. ● Lopettaa puhelun. ● Hylkää saapuvat puhelut. ● Lopettaa näytön jakamisen.
Pohjassa olevat osat Osa Kuvaus (1) Kaiuttimet (2) Tuottavat äänen. (2) Tuuletusaukot (3) Tuuletusaukkojen kautta ilma kiertää tietokoneen sisällä ja jäähdyttää tietokoneen sisäisiä osia. HUOMAUTUS: Automaattisesti käynnistyvä tietokoneen tuuletin jäähdyttää tietokoneen sisäisiä osia ja estää tietokoneen ylikuumenemisen. Sisäinen tuuletin voi vuoroin käynnistyä ja sammua tietokoneen käytön aikana. Tämä on täysin normaalia.
Tarrat Tietokoneeseen kiinnitetyissä tarroissa on tietoja, joita voit tarvita ongelmanratkaisussa tai matkustaessasi ulkomaille tietokoneen kanssa. TÄRKEÄÄ: Etsi tässä osassa kuvatut tarrat seuraavista paikoista: tietokoneen pohja, akkupaikan sisäpuoli, huoltoluukun sisäpuoli tai näytön takaosa. ● Huoltotarra: Sisältää tärkeitä tietoja tietokoneen tunnistamiseksi. Kun otat yhteyttä tukeen, oletettavasti sinulta kysytään sarjanumeroa ja mahdollisesti myös tuotenumeroa tai mallinumeroa.
Komponentti (3) Sarjanumero (4) Takuuaika ● Viranomaisten ilmoitukset -tarra(t) – Tarrassa on tietokonetta koskevia viranomaisten tietoja. ● Langattoman laitteen hyväksyntätarra(t) – Sisältää valinnaisiin langattomiin laitteisiin liittyviä tietoja, ja siihen on merkitty sellaisten maiden tai alueiden viranomaisten hyväksyntämerkinnät, joissa laitteiden käyttäminen on hyväksyttyä.
3 Verkkoyhteydet Voit ottaa tietokoneen kaikkialle mukaan. Tietokoneen ja lankayhteyden tai langattoman yhteyden välityksellä voit kuitenkin myös kotona käydä miljoonissa sivustoissa ympäri maailmaa. Tässä luvussa voit perehtyä yhteyden muodostamiseen.
Yhteyden muodostaminen WLAN-verkkoon HUOMAUTUS: Kun muodostat kotiisi Internet-yhteyden, sinun on tilattava tili Internet-palveluntarjoajalta (ISP). Voit hankkia Internet-palvelun ja modeemin ottamalla yhteyttä paikalliseen Internetpalveluntarjoajaan. Internet-palveluntarjoaja voi auttaa modeemin asetusten määrittämisessä ja verkkokaapelin asentamisessa langattoman reitittimen ja modeemin välille sekä testata Internet-palvelun toiminnan. Voit muodostaa yhteyden WLAN-verkkoon seuraavasti: 1.
kortti. Jos SIM-korttia ei ole asennettu valmiiksi, se on mahdollisesti toimitettu tietokoneen mukana tulevien HP:n mobiililaajakaistaa koskevien tietojen mukana tai mobiiliverkko-operaattori voi toimittaa sen tietokoneesta erillään. Lisätietoa HP Mobile Broadband -moduulista ja haluamasi langattoman verkon operaattorin palvelun käyttöönotosta saat tietokoneen mukana tulleesta HP Mobile Broadband -moduulin ohjeesta.
Tietokoneen liittäminen langalliseen verkkoon Joissakin tuotteissa on mahdollista käyttää langallista yhteyttä. lähiverkkoyhteys (LAN) ja modeemiyhteys. Lähiverkkoyhteydessä käytetään verkkokaapelia, joka on paljon nopeampi kuin modeemi, joka käyttää puhelinkaapelia. Molemmat kaapelit myydään erikseen. VAROITUS! Älä kytke modeemi- tai puhelinkaapelia RJ-45-liitäntään (verkkoliitäntään). Näin vähennät sähköiskun, tulipalon tai laitevaurioiden vaaraa.
4 Näytössä liikkuminen Voit liikkua tietokoneen näytössä seuraavilla tavoilla: ● Käytä kosketuseleitä suoraan tietokoneen näytöllä (vain tietyissä tuotteissa) ● Käytä kosketuseleitä TouchPadilla ● Käytä näppäimistöä ja valinnaista hiirtä (hiiri hankittava erikseen) ● Käytä näyttönäppäimistöä (vain tietyissä tuotteissa) TouchPadin ja kosketusnäytön eleiden käyttäminen TouchPadin avulla voit liikkua tietokoneen näytöllä ja ohjata kohdistinta yksinkertaisilla kosketuseleillä.
Puristuszoomaus kahdella sormella Kahden sormen puristuszoomauksen avulla voit lähentää ja loitontaa kuvia tai tekstiä. ● Loitonna asettamalla kaksi sormeasi erilleen TouchPadin vyöhykkeellä tai kosketusnäytöllä ja siirtämällä niitä sitten yhteen. ● Lähennä asettamalla kaksi sormeasi yhteen TouchPadin vyöhykkeellä tai kosketusnäytöllä ja siirtämällä niitä sitten erilleen. Vieritä kahdella sormella (vain TouchPad) Vierittämällä kahdella sormella voit liikkua sivulla tai kuvassa ylös, alas tai sivuttain.
Neljän sormen napautus (vain kosketusalusta) Toimintokeskus avataan neljän sormen napautuksella. ● Napauta kosketusalustaa neljällä sormella, kun haluat avata toimintokeskuksen tarkastellaksesi nykyisiä asetuksia ja ilmoituksia. Kolmen sormen liu'utus (vain kosketusalusta) Käytä kolmen sormen liu'utusta ikkunoiden avaamiseen ja kun haluat vaihtaa avointen ikkunoiden ja työpöydän välillä. FIWW ● Liu'uttamalla 3 sormella poispäin itsestäsi saat näkyviin kaikki avoinna olevat ikkunat.
Liu'utus yhdellä sormella (vain kosketusnäyttö) Käytä yhden sormen liu'utusta luetteloiden tai sivujen panorointiin ja vierittämiseen tai objektien siirtämiseen. ● Voit vierittää näyttöä liu'uttamalla yhtä sormeasi näytössä kevyesti haluamaasi suuntaan. ● Voit siirtää kohdetta painamalla ja pitämällä sormea kohteen päällä ja vetämällä sitten sormea siirtääksesi kohdetta.
5 Viihdeominaisuudet Käytä HP-tietokonetta yritys- tai viihdekäyttöön ja pidä yhteyttä muihin verkkokameralla, miksaa ääntä ja kuvaa tai liitä tietokoneeseen ulkoisia laitteita, esimerkkeinä projektori, näyttö, televisio tai kaiuttimet. Kosketuseleiden käyttö jakamiseen (vain tietyissä tuotteissa) Tietokoneesi tukee Near Field Communication (NFC) -toimintoa, joka mahdollistaa tiedon jakamisen langattomasti kahden NFC-yhteensopivan laitteen välillä.
Useimmat kamerat mahdollistavat videokeskustelut sekä videoiden ja stillkuvien tallentamisen. Joissakin malleissa on myös teräväpiirto- tai 3D-ominaisuus, pelisovelluksia tai Windows Hellon kaltainen kasvojentunnistusohjelmisto. Lisätietoja Windows Hello -ohjelmiston käyttämisestä on kohdassa Windows Hello (vain valitut tuotteet) sivulla 47. Kameran käyttäminen: 1. Kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun kamera ja valitse sitten sovellusluettelosta Kamera. 2.
Kuulokemikrofonien kytkeminen VAROITUS! Vähennä äänenvoimakkuutta, ennen kuin asetat kuulokkeet, nappikuulokkeet tai kuulokemikrofonin päähäsi. Liian suureksi säädetty äänenvoimakkuus voi aiheuttaa kuulovaurioita. Lisää turvallisuusohjeita on Sähkötarkastusviranomaisten ilmoitukset ja turvallisuus- ja ympäristöohjeet oppaassa. Voit avata asiakirjan seuraavasti: 1. Kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun support ja valitse HP Support Assistant -sovellus. TAI Napsauta tehtäväpalkin kysymysmerkkikuvaketta. 2.
TÄRKEÄÄ: Varmista, että ulkoinen laite on kytketty oikealla kaapelilla oikeaan tietokoneen porttiin. Noudata laitteen valmistajan ohjeita. Lisätietoja video-ominaisuuksien käytöstä saat HP Support Assistant -sovelluksesta. Videolaitteiden liittäminen USB Type-C -kaapelilla (vain tietyissä tuotteissa) HUOMAUTUS: Jos haluat liittää USB Type-C Thunderbolt -laitteen tietokoneeseen, tarvitset erikseen hankittavan USB Type-C -kaapelin.
Videolaitteiden liittäminen HDMI-kaapelin avulla (vain tietyissä tuotteissa) HUOMAUTUS: erikseen. Jos haluat liittää HDMI-laitteen tietokoneeseen, tarvitset HDMI-kaapelin, joka on hankittava Jos haluat näyttää tietokoneen näyttökuvan teräväpiirtotelevisiossa tai -näytössä, liitä teräväpiirtolaite seuraavien ohjeiden mukaan: 1. Liitä HDMI-kaapelin yksi pää tietokoneen HDMI-porttiin. 2. Liitä kaapelin toinen pää teräväpiirtotelevisioon tai -näyttöön. 3.
Voit palauttaa virtautetun äänen tietokoneen kaiuttimiin seuraavasti: 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella tehtäväpalkin oikeassa reunassa olevan ilmoitusalueen Kaiuttimetkuvaketta ja valitse sitten Toistolaitteet. 2. Valitse Toisto-välilehdestä Kaiuttimet. 3. Valitse Aseta oletus ja sitten OK.
6 Virranhallinta HUOMAUTUS: Tietokoneessa voi olla joko virtapainike tai virtakytkin. Termillä virtapainike viitataan tässä oppaassa molemmantyyppisiin virransäätimiin. Tietokoneen sammuttaminen (sen virran katkaiseminen) HUOMIO: Kun tietokone sammuu, menetät tallentamattomat tiedot. Sammuta-komento sulkee kaikki käynnissä olevat ohjelmat sekä käyttöjärjestelmän. Tämän jälkeen komento sammuttaa näytön ja tietokoneen.
Virranhallinta-asetusten määrittäminen HUOMIO: Useita hyvin tunnettuja tietoturva-aukkoja on olemassa, kun tietokone on lepotilassa. HP suosittelee, että tietokone siirretään horrostilaan aina lepotilan sijasta, kun tietokone ei ole hallussasi, jotta luvattomat käyttäjät eivät voi käyttää tietokonettasi ja jopa salattuja tietoja. Tämä menetelmä on erityisen tärkeä, kun matkustat tietokoneen kanssa. Virransäästötilojen käyttäminen Lepotila on otettu oletusarvoisesti käyttöön.
Voit poistua horrostilasta painamalla lyhyesti virtapainiketta. Virran merkkivalot syttyvät ja näyttöön palaa työ, joka oli kesken, kun lopetit työskentelyn. HUOMAUTUS: Jos olet määrittänyt, että aktivointiin tarvitaan salasana, sinun on kirjoitettava Windowssalasanasi, jotta työ palaa näyttöön. Akkumittarin ja virta-asetusten käyttäminen Akkumittari on Windowsin työpöydällä. Akkumittarin avulla voit avata virranhallinta-asetukset nopeasti ja tarkastaa akun jäljellä olevan varaustason.
Akkuvirran käyttäminen Tietokone toimii akkuvirralla, kun sitä ei ole kytketty ulkoiseen verkkovirtalähteeseen. Tietokoneen akun käyttöaika vaihtelee virranhallinta-asetusten, käynnissä olevien ohjelmien, näytön kirkkauden, tietokoneeseen liitettyjen ulkoisten laitteiden ja muiden tekijöiden mukaan. Jos säilytät akkua tietokoneessa, akku latautuu aina, kun tietokone liitetään verkkovirtalähteeseen. Tällöin et myöskään menetä avoimia työtiedostoja mahdollisen sähkökatkoksen takia.
Akun jäljellä olevan varauksen näyttäminen ▲ Siirrä osoitin Akkumittari-kuvakkeen päälle. Akun purkausajan pidentäminen Akun purkausaika vaihtelee sen mukaan, mitä toimintoja akkuvirralla käytetään. Purkautumisen enimmäisaika lyhenee vähitellen akun latauskyvyn huonontuessa. Vihjeitä akun purkausajan pidentämiseksi: ● Vähennä näytön kirkkautta. ● Valitse Virransäästö-asetus kohdasta Virranhallinta-asetukset.
● Pysäytä, poista käytöstä tai poista ulkoiset muistikortit, jos et käytä niitä. ● Vähennä näytön kirkkautta. ● Kun lopetat työskentelyn, siirrä tietokone lepotilaan tai sammuta tietokone. Akun hävittäminen Akun käyttöiän päättyessä sitä ei saa hävittää tavallisten kotitalousjätteiden mukana. Noudata akkujen hävittämistä koskevia paikallisia lakeja ja määräyksiä. Akun asentaminen paikalleen Käyttäjä ei voi itse helposti vaihtaa tämän tuotteen akku(j)a.
7 Tietoturva Tietokoneen suojaaminen Windows-käyttöjärjestelmän ja Windowsin Computer Setup (BIOS, toimii kaikissa käyttöjärjestelmissä) apuohjelman tavanomaiset suojausominaisuudet voivat suojata henkilökohtaisia asetuksiasi ja tietojasi erilaisilta riskeiltä. HUOMAUTUS: Suojausominaisuuksien tarkoituksena on vaikeuttaa tietokoneen väärinkäyttöä ja varastamista. Ne eivät kuitenkaan välttämättä riitä estämään väärinkäyttöä tai varastamista.
Salasanojen käyttäminen Salasana on merkkiryhmä, joka valitaan tietokoneella olevien tietojen suojaamista varten. Voit määrittää useita erilaisia salasanoja sen mukaan, miten haluat hallita tietojen käyttöä. Salasanat voidaan asettaa Windowsissa tai tietokoneelle valmiiksi asennetussa Computer Setup -apuohjelmassa. ● BIOS-järjestelmänvalvojan salasana, käynnistyssalasana ja DriveLock-salasana asetetaan Computer Setup -apuohjelmassa, ja niitä hallitaan järjestelmän BIOS-asetusten avulla.
Salasanojen määrittäminen Computer Setup -apuohjelmassa Salasana Toiminto BIOS-järjestelmänvalvojan salasana* Estää Computer Setup -apuohjelman luvattoman käytön. HUOMAUTUS: Jos BIOS-järjestelmänvalvojan salasanan poistaminen on estetty ottamalla käyttöön tiettyjä suojaustoimintoja, et ehkä pysty poistamaan salasanaa ennen kuin ne on poistettu käytöstä. Käynnistyssalasana ● Annettava aina, kun käynnistät tietokoneen tai käynnistät sen uudelleen.
Muutokset otetaan käyttöön, kun tietokone käynnistetään uudelleen. BIOS-järjestelmänvalvojan salasanan muuttaminen 1. Käynnistä Computer Setup -apuohjelma. ● Tietokoneet tai tabletit, joissa on näppäimistö: ▲ ● Käynnistä tietokone tai käynnistä se uudelleen, ja kun HP-logo tulee näyttöön, paina f10näppäintä Computer Setup -apuohjelmassa. Tabletit, joissa ei ole näppäimistöä: ▲ Sammuta tabletti.
6. Kun uutta salasanaa pyydetään uudelleen, jätä kenttä tyhjäksi ja paina sitten Enter-näppäintä. 7. Jos haluat tallentaa muutokset ja sulkea Computer Setup -apuohjelman, napsauta Save (Tallenna) ‑kuvaketta ja toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan. TAI Valitse Main (Päävalikko) ja Save Changes and Exit (Tallenna muutokset ja lopeta) ja paina Enternäppäintä. Muutokset otetaan käyttöön, kun tietokone käynnistetään uudelleen.
1. Sammuta tabletti. 2. Paina virtapainiketta ja äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta yhtä aikaa, kunnes käynnistysvalikko tulee näkyviin. Siirry Computer Setup ‑apuohjelmaan napauttamalla F10kohtaa. 2. Anna BIOS-järjestelmänvalvojan salasana kehotteeseen ja paina sitten enter-näppäintä. 3. Valitse Security ja Hard Drive -apuohjelmat, valitse sitten DriveLock / Automatic DriveLock ja paina sitten enter-painiketta. 4.
Automaattisen DriveLock-salasanan antaminen Kun automaattinen DriveLock on käytössä ja asema pysyy alkuperäisessä tietokoneessa, sinua ei pyydetä antamaan DriveLock-salasanaa aseman lukituksen poistamiseksi. Jos asema siirretään toiseen tietokoneeseen tai alkuperäisen tietokoneen emolevy vaihdetaan, sinua pyydetään antamaan DriveLocksalasana.
HUOMAUTUS: Voit ottaa käyttöön DriveLock-toiminnon ja asettaa DriveLock-käyttäjän salasanan ennen Computer Setup -apuohjelmasta poistumista. Lisätietoja on kohdassa DriveLock-toiminnon ottaminen käyttöön ja DriveLock-käyttäjän salasanan asettaminen sivulla 46. 7. Jos haluat poistua Computer Setup -apuohjelmasta, valitse Main (Päävalikko), valitse Save Changes and Exit (Tallenna muutokset ja lopeta) ja valitse Yes (Kyllä).
1. Sammuta tabletti. 2. Paina virtapainiketta ja äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta yhtä aikaa, kunnes käynnistysvalikko tulee näkyviin. Siirry Computer Setup ‑apuohjelmaan napauttamalla F10kohtaa. 2. Valitse Security ja Hard Drive -apuohjelmat, valitse sitten DriveLock / Automatic DriveLock ja paina sitten enter-painiketta. 3. Valitse kiintolevy, jota haluat hallita, ja paina Enter-näppäintä. 4. Valitse Ota DriveLock pois käytöstä ja paina sitten enter-painiketta. 5.
Voit ottaa Microsoft Hellon käyttöön seuraavasti: 1. Valitse Käynnistä-painike, valitse Asetukset, valitse Tilit ja valitse sitten Kirjautumisasetukset. 2. Lisää kohtaan Microsoft Hello salasana ja nelinumeroinen PIN-koodi ja rekisteröi sitten sormenjälkesi tai kasvosi. HUOMAUTUS: PIN-koodin pituutta ei rajoiteta, mutta siinä saa olla vain numeroita. Aakkosia tai erityismerkkejä ei sallita.
TÄRKEÄÄ: Microsoft lähettää ilmoituksia Windows-päivityksistä, jotka voivat sisältää suojauspäivityksiä. Voit suojata tietokoneen tietoturvarikkomuksilta ja tietokoneviruksilta asentamalla kaikki päivitykset heti, kun saat niistä ilmoituksen Microsoftilta. Voit asentaa nämä päivitykset automaattisesti. Voit tarkastella tai muuttaa asetuksia seuraavasti: 1. Valitse Käynnistä-painike, sen jälkeen Asetukset ja lopuksi Päivitys ja tietoturva. 2.
Sormenjälkitunnistimen paikantaminen Sormenjälkitunnistin on pieni metallinen tunnistin, ja se sijaitsee tietokoneessasi jollakin seuraavista alueista: ● kosketusalustan alareunan lähellä ● näppäimistön oikealla puolella ● näytön oikeassa yläkulmassa ● näytön vasemmalla puolella. Sormenjälkitunnistin voi tuotteen mallin mukaan olla joko vaaka- tai pystysuuntainen. Kummassakin tapauksessa sormella on pyyhkäistävä kohtisuoraan metallista tunnistinta vasten.
8 Kunnossapito On tärkeää huolehtia tietokoneen säännöllisestä ylläpidosta, jotta laitteesi pysyy optimaalisessa kunnossa. Tässä luvussa kerrotaan, miten voit käyttää erilaisia työkaluja, kuten levyn eheytystä ja levyn uudelleenjärjestämistä. Luvussa kerrotaan myös, kuinka päivität ohjelmat ja ohjaimet, kuinka puhdistat tietokoneen ja kuinka voit kuljettaa sitä matkoilla (tai lähettää sen jollekulle).
Lisätietoja saat HP 3D DriveGuard -ohjelmiston ohjeesta. HP 3D DriveGuardin tilan tunnistaminen Aseman merkkivalo muuttaa väriään sen merkiksi, että ensisijaisessa ja/tai toissijaisessa kiintolevypaikassa oleva asema on pysäytetty (vain tietyissä tuotteissa). Jos haluat määrittää, onko asema suojattu vai pysäytetty, katso Windowsin työpöydällä, tehtäväpalkin oikeassa reunassa olevan ilmaisinalueen kuvaketta.
VAROITUS! Älä yritä puhdistaa tietokonetta, kun sen virta on kytkettynä. Näin vältät sähköiskun ja laitteen osien vahingoittumisen. 1. Katkaise tietokoneen virta. 2. Irrota tietokone verkkovirrasta. 3. Irrota kaikki virtaa saavat ulkoiset laitteet. HUOMIO: Älä suihkuta puhdistusaineita tai -nesteitä suoraan tietokoneen pinnalle, etteivät laitteen sisällä olevat osat vahingoitu. Pinnalle joutuvat nesteet voivat vahingoittaa pysyvästi laitteen sisällä olevia osia.
HUOMIO: Älä altista levyasemaa magneettikentille. Esimerkiksi lentokentillä käytetyt metallinpaljastimet synnyttävät magneettikenttiä. Lentokenttien liukuhihnat ja muut käsimatkatavaroiden tutkimiseen käytettävät turvalaitteet toimivat magneettikenttien sijasta röntgensäteillä, joista ei ole haittaa kiintolevyille. ● Jos aiot käyttää tietokonetta lennon aikana, odota, kunnes kuulet ilmoituksen, että saat käyttää tietokonetta.
9 Varmuuskopiointi ja palautus Tässä luvussa on tietoja seuraavista prosesseista. Tämän luvun tiedot koskevat useimpia tuotteita. ● Palautustietovälineiden ja varmuuskopioiden luominen ● Järjestelmän palauttaminen Lisätietoja aiheesta sekä toimintaohjeita saat HP Support Assistant -sovelluksesta. ▲ Kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun tuki ja valitse HP Support Assistant -sovellus. – tai – Napsauta tehtäväpalkin kysymysmerkkikuvaketta.
Voit käyttää Windows-työkaluja, kun haluat luoda järjestelmän palautuspisteitä ja varmuuskopioita henkilökohtaisista tiedoista, lisätietoja: Windows-työkalujen käyttäminen sivulla 56. ● Jos tietokoneessa on Recovery- ja Windows-osio, voit luoda palautusvälineen HP Recovery Managerin avulla sen jälkeen, kun olet määrittänyt tietokoneen. HP Recovery -tietovälineillä voidaan suorittaa myös järjestelmän palautus kiintolevyn vioittuessa.
HUOMAUTUS: Jos tallennustilaa on enintään 32 Gt, Microsoftin järjestelmän palautustoiminto on oletusarvoisesti poistettu käytöstä. Lisätietoja ja -ohjeita saat aloitusoppaasta. ▲ Napsauta Käynnistä -painiketta ja valitse sitten Aloitusopas. Palauttaminen Voit palauttaa järjestelmäsi usealla eri tavalla.
● HP-palautustietovälinettä on käytettävä silloin, jos haluat käyttää tehdasasetusten palautustoimintoa (vain tietyissä tuotteissa). Jos et ole vielä luonut palautusvälinettä, katso HP-palautustietovälineiden luominen (vain tietyissä tuotteissa) sivulla 55. ● Jos tietokoneellasi ei voi luoda HP-palautustietovälinettä tai jos palautustietoväline ei toimi, voit hankkia omaan tietokoneeseesi tarkoitetut palautustietovälineet tuesta.
Käynnistä tabletti tai käynnistä se uudelleen ja paina Windows-painike sitten nopeasti pohjaan; paina f11. 2. Valitse käynnistysasetusvalikosta Vianmääritys. 3. Valitse Recovery Manager ja toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan. Palauttaminen HP Recovery -tietovälineen avulla HP Recovery -tietovälineen avulla voit palauttaa alkuperäisen järjestelmän. Voit käyttää tätä menetelmää, jos järjestelmässäsi ei ole HP Recovery -osiota tai jos kiintolevy ei toimi oikein. 1.
HP Recovery -osion poistaminen (vain tietyissä tuotteissa) HP Recovery Manager -ohjelmiston avulla voit poistaa HP Recovery -osion vapauttaaksesi kiintolevytilaa. TÄRKEÄÄ: Kun olet poistanut HP Recovery-osion, et voi palauttaa järjestelmää tai luoda palautusvälinettä HP Recovery-osiosta. Luo siis HP Recovery -tietoväline ennen palautusosion poistamista Katso HPpalautustietovälineiden luominen (vain tietyissä tuotteissa) sivulla 55. HUOMAUTUS: toimintoa.
10 Computer Setup (BIOS), TPM ja HP Sure Start Computer Setup -apuohjelman käyttäminen Computer Setup -apuohjelma eli BIOS-järjestelmä (Basic Input/Output System) hallitsee kaikkien järjestelmän syöttö- ja lähtölaitteiden (esimerkiksi levyasemien, näytön, näppäimistön, hiiren ja tulostimen) välistä tiedonsiirtoa. Computer Setup -apuohjelma sisältää asennettujen laitetyyppien asetukset, tietokoneen käynnistysjärjestyksen, järjestelmämuistin ja laajennetun muistin.
Computer Setup -apuohjelman tehdasasetusten palauttaminen HUOMAUTUS: Oletusasetusten palauttaminen ei muuta kiintolevyn tilaa. Kun haluat palauttaa Computer Setup -apuohjelman alkuperäiset asetukset, toimi seuraavasti: 1. Käynnistä Computer Setup -apuohjelma. Katso kohta Computer Setup -apuohjelman käynnistäminen sivulla 61. 2. Valitse Päävalikko ja sitten Käytä tehdasasetuksia ja lopeta.
BIOS-päivityksen lataaminen HUOMIO: Lataa ja asenna BIOS-päivitys vain, kun tietokone on liitetty verkkovirtalaitteella luotettavaan ulkoiseen virtalähteeseen. Tällä voit vähentää tietokoneen vahingoittumisen ja asennuksen epäonnistumisen riskiä. Älä lataa tai asenna järjestelmän BIOS-päivitystä tietokoneeseen, jos se toimii akkuvirralla tai jos se on telakoitu lisävarusteena saatavaan telakointilaitteeseen tai liitetty valinnaiseen virtalähteeseen.
● 2. Käynnistä tietokone tai käynnistä se uudelleen, ja kun HP-logo tulee näyttöön, paina f9-näppäintä, niin pääset Käynnistyslaitteen asetukset -valikkoon. Valitse käynnistyslaite ja paina enter-painiketta.
11 HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) apuohjelman käyttäminen HP PC Hardware Diagnostics (Unified Extensible Firmware Interface, UEFI) -apuohjelman avulla voit suorittaa vianmääritystestejä selvittääksesi, toimiiko tietokoneen laitteisto kunnolla. Työkalu toimii käyttöjärjestelmän ulkopuolella, jotta laitteistoviat voidaan erottaa mahdollisesti järjestelmästä tai muista ohjelmistokomponenteista johtuvista ongelmista.
Lataa uusin UEFI-versio 1. Siirry osoitteeseen http://www.hp.com/go/techcenter/pcdiags. HP PC Diagnostics -aloitusnäyttö tulee näkyviin. 2. Napsauta HP PC Hardware Diagnostics (HP-tietokoneen laitteistodiagnostiikka) -kohdassa olevaa Lataa-linkkiä ja valitse sitten Suorita. Lataa kaikki UEFI-versiot tiettyyn tuotteeseen 1. Siirry osoitteeseen http://www.hp.com/support. 2. Valitse Ohjelmisto ja ohjaimet. 3. Kirjoita tuotteen nimi tai numero.
12 Tekniset tiedot Virransyöttö Tässä esitetyistä virrankäyttöön liittyvistä tiedoista on hyötyä, jos matkustat ulkomaille tietokoneen kanssa. Tietokonetta käytetään tasavirralla, jota saadaan vaihtovirta- tai tasavirtalähteestä. Vaihtovirtalähteen nimellisjännitteen on oltava 100–240 V, 50–60 Hz. Vaikka tietokonetta voidaan käyttää itsenäisen tasavirtalähteen kanssa, sitä tulisi käyttää vain HP:n toimittaman ja tietokoneen kanssa käytettäväksi hyväksymän verkkovirtalaitteen tai tasavirtalähteen kanssa.
13 Staattisen sähkön purkaus Staattisen sähkön purkauksella tarkoitetaan staattisen sähkövarauksen purkautumista kahden esineen tai kappaleen koskettaessa toisiaan. Esimerkiksi ovenkahvasta lattiamaton päällä kävelemisen jälkeen saatu sähköisku johtuu staattisesta sähköstä. Sormista tai muusta sähköä johtavasta lähteestä purkautuva staattinen sähkö voi vahingoittaa laitteen elektronisia osia.
14 Esteettömyys HP suunnittelee, tuottaa ja markkinoi tuotteita ja palveluita, joita kaikki, myös vammaiset henkilöt, voivat käyttää sellaisenaan ilman apuvälineitä tai asianmukaisten apuvälineiden avulla. Uusimmat tiedot HP:n helppokäyttötoiminnoista ovat osoitteessa http://www.hp.com/accessibility. Tuetut avustavat teknologiat HP:n tuotteet tukevat laajaa valikoimaa käyttöjärjestelmien avustavia teknologioita, ja ne voi määritellä toimimaan muiden avustavien teknologioiden kanssa.
Hakemisto A akku akun heikko varaustaso 37 hävittäminen 38 jäljellä olevan varauksen näyttäminen 37 latauksen purkaminen 37 vaihtaminen 38 virran säästäminen 37 akkuvirta 36 akun heikko varaustaso 37 akun merkkivalo 4 akun tiedot, etsiminen 36 alkuperäisen järjestelmän palauttaminen 57 asetusohjelma liikkuminen ja kohteiden valitseminen 61 tehdasasetusten palauttaminen 62 Automaattinen DriveLock 43 ottaminen käyttöön 43 poistaminen käytöstä 44 automaattinen DriveLock-salasana antaminen 45 B BIOS.
Kosketusalustan eleet kolmen sormen liu'utus 25 neljän sormen napautus 25 kosketusalustan kolmen sormen liu'utus -ele 25 kosketusnäytön eleet liu'utus yhdellä sormella 26 kriittisen heikko akun varaustaso 34 kuulokemikrofonit, kytkeminen 29 kuulokkeet, kytkeminen 28 kytkin, virta 33 käynnistysjärjestys muuttaminen 59 käyttäjän salasana 40 käyttäminen ulkoinen verkkovirtalähde 38 virransäästötilat 34 käyttöympäristö 67 L langaton verkko (WLAN) julkinen WLAN-verkko 20 toiminta-alue 20 yhteyden muodostaminen 2
palautusosio irrottaminen 60 palautustietovälineet luominen 55 luominen HP Recovery Managerin avulla 56 palomuuriohjelmisto 48 pikanäppäimet mikrofonin mykistys 14 pikanäppäimet, käyttäminen 15 pohjassa olevat 18 portit HDMI 4, 31 Miracast 32 USB 3.
WLAN-laite 18 WLAN-tarra 18 WWAN-antennit, tunnistaminen 8 WWAN-laite 19, 20 Y yhteyden muodostaminen WLANverkkoon 20 yksityisyysnäppäimen merkkivalo, tunnistaminen 11 ylläpito HP 3D DriveGuard 51 Levyn eheytys 51 Levyn uudelleenjärjestäminen 51 ohjelmien ja ohjainten päivittäminen 52 yrityksen WLAN-verkko 20 Ä älykortin lukulaite, tunnistaminen äänenvoimakkuuspainike, tunnistaminen 7 ääni 29 ääniasetukset, käyttäminen 29 ääniasetusten käyttäminen 29 äänilähdön (kuulokkeiden) / äänitulon (mikrofonin) yhdist